Brildrager – Optische glazen

Optische glazen voor duikbrillen

Als permanente brildrager van bijna direct na de geboorte weet ik hoe belangrijk het is goed te kunnen zien. Tot ongeveer mijn 3 jaar liep ik constant zowat overal tegenaan. “ ’t is pecies ginne slimme hé madammeke” kreeg mijn moeder regelmatig te horen.

Tot op een keer eens iemand moet gezegd hebben “ lot is nor zen oegskes zien, misschien zieget manneke ni goe”.

Op het moment dat ze dat ziekekasbrilleke op mijn neus zetten ging er een hele wereld voor mij open.

Toen ik met duiken begon ergens in de jaren stillekes, was er ook weer niets anders dan duikbrillen met vensterglas optiek. Die lijdensweg begon toch weer niet opnieuw zeker?

Ik kwam in het begin dan ook enkel boven met grote amforen en grote kreeften. A ja, de kleintjes zag ik gewoon niet!

Ik ben dan ook van de jaren 60 aan’t experimenteren en ik denk niet dat er één systeem bestaat dat ik niet heb geprobeerd. Ik had op den duur een 30 tal maskers met optische glazen vanuit zowat heel de wereld en geen enkele waar ik kon mee zien onder water.

Kom dus niet af met een brilleke in een masker, of een door een “specialist?! “ herberekende dioptrie, want onder water zijn de verhoudingen anders… allemaal bullshit!

Onder water lig je hoofdzakelijk horizontaal en één druppel water ligt dan gegarandeerd juist in het midden van het glas en zie je dus geen steek met een inwendig brilleke.

Ook voor onderwater heb je de exacte dioptrie van uw ogen nodig, maar er mogen aan de buitenkant van het glas geen krommingen voorkomen. Dus die glazen moeten steeds vlak zijn aan de buitenkant zij het + of – verziend –bijziend of enkel leesgedeelte.

Bij de moderne glazen bestaan voor bovenwater progressieve glazen. Tot op vandaag is dat nog niet mogelijk voor onder water, maar dat komt wel vermoed ik, want het herberekenen van de kromming als de glazen omgekeerd zijn kan geen probleem zijn, en aandampende maskers door plastic glazen zal vroeg of laat ook wel opgelost geraken .

Vandaag heb je dus nu nog altijd de oude “dubbel zicht” glazen voor onder water. Het kan ook perfect met enkel een leesgedeelte. Dus boven gewoon glas en onderaan de correctielens.(mensen die nog voldoende zien maar moeilijkheden hebben bij aflezen van instrumenten ) Best kies je hiervoor een masker met diep uitgesneden glazen zodat je niet constant op een vervelende rand ligt te kijken. Probleem met een masker blijft altijd dat uw neus in de weg zit om met beide ogen kortbij te lezen. Het zou ook kunnen volstaan om slechts één lens, hetzij links of rechts te installeren maar het is een nogal belachelijk gezicht voor iemand die u aankijkt ( de monocle terug invoeren?)

Wat met “lenzen”? Hiermee is al ontzettend veel geëxperimenteerd, maar zoals boven water, dat gaat niet bij iedereen en onder water loop je nog eens de kans dat je ze mee wegblaast tijdens “masker ledigen”.

Er wordt ook nogal wat geëxperimenteerd met verwisselbare kleef lenzen. Alles wat tot vandaag op de markt is kost niet enkel veel geld, dat zijn wij brildragers al lang gewend, maar komen bovendien vroeg of laat los. Uitermate plezant tijdens de duik om nog te zwijgen wat ermee gebeurt als je water moet uitblazen en ik garandeer, terugvinden doe je die dingen nooit.

Een constructeur beweerde onlangs dat het gewoon door onze eigen slechte montage zou zijn. Hij heeft ze er bij mij dan zelf “ingeplakt” en na een uur was ik ze kwijt.( poco problema senor !)

Eender welke dioptrie is nu mogelijk zowel voor ver, dichtbij, leesgedeelte of een combinatie van alle drie.

Een standaard dioptrie (van – 1 tot -10 of een leesgedeelte tussen + 1 en + 2.5 )kost 48 €/glas maar als je naar speciale afwijkingen gaat kan een glas wel tot 95 €/stuk oplopen.

Heb je dus nu een masker waarmee je boven water perfect kunt zien en onder water zwem je overal tegenaan, ik ken het probleem en weet er een juiste oplossing voor.

François Desmet 12/2013

 

 

 

© Fr. Desmet