Duiklampen

In onze contreien hebben wij meestal niet het geluk om zonder duiklamp te kunnen duiken.
Zelfs als de zichtbaarheid deze van de Middellandse Zee soms overtreft, blijkt door een aantal biologische effecten, het zeer snel donker te worden onder water.
(het zicht ‘ s nachts is ook boven water zeer beperkt, maar daarom is de zichtbaarheid niet slechter)
Hoe meer licht, hoe meer vreugde uiteraard, maar zoals ook ’s nachts boven water, zijn er een aantal regels die je moet in acht nemen… ook onder water.

  1. Bij mist verblind je jezelf als je niet de juiste verlichting inschakelt…ook onder water.
  2. Zolang het donker is moet je verlichting blijven branden…ook onder water.
  3. Als je licht uitvalt, moet je kunnen overschakelen op noodverlichting…ook onder water.
  4. Er zijn samen met je buddy, nog andere duikers onder water die niet graag verblind worden. (vooral met op het hoofd gemonteerde lampen is dit een probleem)

Bovendien moet je rekening houden dat je onder water als “autonoom” sportduiker reeds geladen bent als een muilezel om enkel maar in leven te kunnen blijven.
Bijkomende uitrusting, zoals een duiklamp, moeten de duiker zo weinig mogelijk hinderen en alleen maar meer comfort bezorgen, dus…niet te veel gewicht of niet te veel drijfvermogen.
Door stof en/of zweefvuil loop je het risico dat je felle licht reflecteert op die stofdeeltjes (dè nachtmerrie van elke onderwater fotograaf).
De nieuwste technologie van de LED lampen is hiervoor een enorme stap voorwaarts in deze problematiek want deze kunnen snel schakelen tussen 25 – 50 – 100% probleemloos aan.

Een aantal goede constructeurs van onderwater lampen bieden dit soort verlichting ook aan bij hun lampen.

Wij vinden dat een duiklamp:

a) minstens een uur moet branden op volle kracht (gemiddelde duiktijd)

b) herlaadbaar moet zijn

c) niet vlotbaar mag zijn

d) als handlamp niet meer dan 500 gram mag wegen onder water.

Een reserve lamp is zoals een reserve ontspanner. Die moet minstens even goed zijn als je eerste lamp, want als je lamp het begeeft en je reservelamp doet het niet of onvoldoende…!? Elk ernstig incident of “accident” in de sportduikerei, is steeds een aaneenschakeling van allerlei kleine “incidentjes”

Dit is bv. één van die kleine beginprobleempjes.

To quick charge or not to quick charge, that’s the question!

Alle geleerde theorieën van de elektronica-specialisten en universiteiten ten spijt, de meeste sportduikers verstaan daar toch geen jota van.

Hou het simpel:

Geen enkele batterij wordt graag snel geladen!

  • Lood of gel batterijen al zeker niet, kunnen nooit snel geladen worden. Maar die komen we gelukkig minder en minder tegen bij onderwater lampen wegens het potentieel ontploffingsgevaar en niet meer toegelaten volgens Europees reglement.
  • Nickel Cadmium batterijen kunnen onder strikte voorwaarden soms wel snel geladen worden. Hier geldt het moto; hoe meer werk, hoe meer vreugde, NC batterijen vinden het prettig hard te werken en veel ontladen en laden verlengt hun levensduur, maar…totaal verbod wegens milieubelastend.
  • nickel metal hybride batterijen? kan soms, maar vinden dit niet leuk.

Herlaadbare Lithium batterijen en LI-ION batterijen zijn de laatste trend omdat met de opkomst van de LED het verbruik zeer sterk is gedaald.
Elk batterijpak heeft zijn eigen specifieke lader nodig en die kost zowat dezelfde prijs als het batterijset of zelfs meer.

Als je geen specialist bent, blijf angstvallig af van laadexperimenten met lithium of LI-ION batterijen.

Het ontploffingsgevaar is groot en het vrijgekomen gas is DODELIJK.

Wij zijn als sportduikers niet altijd even voorzichtig, zelfs als wij dat zouden willen.
Wind, stromingen, golven, moeilijke in- en uit water komen situaties, personeel aan boord om je materiaal aan te geven of te nemen die het niet te nauw nemen enz.
Soms zijn we al blij dat we het er zelf zonder kleerscheuren hebben vanaf gebracht.
brandt mijn lamp nog??
Oef, en geen water in ?
twee maal geluk. Maar zoniet,… We zullen onze “duikboer” eens gaan vertellen wat voor rotlamp hij ons weer verkocht heeft !
Duikt uw “duikboer” toevallig ook, kent hij bovenstaande situaties en heeft ze uiteraard zelf allemaal wel eens meegemaakt.
De lampenleveranciers van Aquasport weten dit en de eerste die daar moeilijk over doet, ondervindt dit aan zijn toekomstige verkoop. (niet voor degelijke argumenten vatbaar = niet meer leveren!)

Daarom kopen wij enkel robuuste lampen die tegen een stootje kunnen.

Gelukkig zijn de meeste moderne duiklampen niet meer uitgerust met breekbare lampen  maar met LED (Light Emission Diode) die echt tegen een stootje kunnen.

Wat nog immer een steeds weerkerend probleem is zijn lekkende of gassende batterijen.

Een goed onderwater batterijhuis is voorzien van een overdrukklep die bij eventueel ontgassen of kortsluiting de overtollige druk laat wegstromen. (minder erg dan een batterij die ontploft!) maar…de eeuwige discussie met de fabrikant ( die altijd moeilijk doet als het over batterijen gaat, want die maakt hij ook niet zelf )

Een gassende cel in een pak verwoest het hele pak en alle batterijen zien er uit alsof ze onder water hebben gestaan. De leverancier zal zijn behuizing uittesten op waterdichtheid en niets vinden dus…eigen schuld dikken bult maar ZO IS HET NIET.

 

 

 

© Fr. Desmet