Duikpakken

 

Wat is het verschil tussen een neopreen pak van 120 en 400 €?

De kwaliteit van de neopreen natuurlijk.

90%! van de pakken zijn gemaakt van OPPERVLAKTE neopreen (Surfen, zeilen, kajakken enz.)3 – 4 – 5 – 7 mm is voldoende om u, afhankelijk van de temperatuur warm te houden OP… 1 ATM.(oppervlakte druk)

Als je met dergelijk pak dan op bv. 20 meter (3 atm.) komt blijft er soms nog amper 1/10 van die dikte over of anders gezegd, de LUCHTLAAG rond uw lichaam is weg…samengedrukt!

Bovendien heb je voor dergelijke pakken enorm veel lood nodig om onder te geraken maar eens op 20 meter kan je gemakkelijk uw loodgordel uitdoen en blijf je toch onder.

Sommigen kopen zelfs een “dubbel” pak. Dikwijls tot meer dan 12 mm.samen , hebben 15 kg. lood nodig om onder te geraken en hebben evengoed kou na 10 minuten.

Het heeft geen enkele zin om veel neopreen over elkaar te dragen want enkel de “luchtlaag” tussen uw lichaam en het water zorgen voor isolatie. Doe je een neopreenvest over een ander neopreen pak heeft die luchtlaag geen enkel isolerend effect op uw lichaam want er is omgevingswater tussen het pak en de vest.

Nog zo’n onnozele priet praat van sommige fabrikanten die enkel pakken maken met de rits van achter “dan kan het niet bij elkaar frommelen als je bukt en je kan het alleen uitdoen”. Eerst en vooral heb ik mij na 6000 duiken nog nooit moeten bukken onder water, ten tweede, voor dat je het pak “alleen uitdoet” moet je het wel eerst aan doen en probeer maar eens als niet circusartiest alleen die rits dicht te trekken.

Met losse of vaste kap?

De bovenste halswervel is het cruciaal zenuwknooppunt van ons lichaam. Een plotse afkoeling daaraan kan onmiddellijk bewustzijnsverlies veroorzaken. Als dat onder water gebeurt kan dit uiteraard dodelijk zijn vooral omdat wij soms duiken in water van minder dan 10°C ( 27 °C verschil met onze lichaamstemperatuur)

Een losse kap moet dan al een zeer brede kraag hebben om dit te voorkomen daarom geven wij nog steeds de voorkeur aan een duikpak met vast kap.

Een bevredigend alternatief zijn dunne (2 mm) ondervesten met daaraan een vaste kap (5 mm). Je kunt dan uw duikpak (zonder kap)  gebruiken in warm water en in koud water met die ondervest is de bovenste halswervel toch genoeg beschermt tegen plotse afkoeling.

Iedere duikpakken fabrikant die zelf duikers in dienst heeft zullen steeds duikpakken met vast kap maken.

Er is een EN norm die alle fabrikanten verplicht de isolatiekwaliteit in de pakken aan te brengen (EN 14225-1 voor natte pakken en 14225-2 voor droge pakken) Staan de isolatiewaarden niet in het pak onuitwisbaar vermeld voldoet het niet aan de EN norm.

 

 

 

 

 

© Fr. Desmet