Foto Film Video Sonar

 

Onder water foto – film – en sinds de laatste decennia nu ook video is een apart wereldje.

Je kan een archeoloog, beroepsfotograaf of een bioloog leren duiken. Van een duiker een archeoloog, fotograaf of een bioloog maken is andere kaas. Die moet daarvoor meerdere jaren naar een school of universiteit, zoveel is zeker.

De “professionele” fotograaf laten we even buiten beschouwing nu.

Iedereen heeft tegenwoordig minstens één of zelfs meerdere foto, film of video toestellen.

Op vakantie wordt er naar hartenlust gebruik van gemaakt. Freaks zijn zelfs in een foto- filmclub. Dus hen ga je niets leren natuurlijk.

Het blijven “amateurs” en hier en daar springen er wel eens beelden, films of video’s uit die de echte professionals laten likkebaarden.

Als dan die “amateurs” gaan duiken zitten ze natuurlijk met het probleem dat hun “professionele” camera niet waterdicht is.

Vandaag zijn er zowat voor elke camera onderwaterhuizen te vinden, maar heel dikwijls zijn voor de meeste camera’s niet alle bedieningstoetsen ook onder water te bedienen.

Daarom grijpen vele onder water fotografen in spé nog dikwijls naar “selfmade” huizen. (soms ook omdat ze vinden dat die behuizing van 600 € voor hun camera van 1000 € veel te duur is)

Het is een markt zoals de computers en de gsm’s. Koop je vandaag het allernieuwste neusje van de zalm, (nog snel meegebracht uit Hong Kong tijdens de laatste tussenlanding en nog niet te krijgen op de Belgische markt ) morgen is dat spul hopeloos verouderd en koop je dat overal aan de helft van de prijs.

Ook de producenten van onderwater huizen trekken hun laatste pijlen haar uit met deze evolutie. Het is gewoon niet bij te houden.

Sealife, GoPro en Sea&Sea zijn vandaag de trendsetters.

 

© Fr. Desmet