Aqualung ontspanners

logoAqualung

TWILIGHT (589 €)

legend twilight

                      De LEGEND en de LEGEND LX zijn de paradepaardjes van dit gerenommeerde merk.
Beide zijn geschikt om ook in onze winterse waters te duiken.

LEGEND LUX SUPREME ACD MBS (719 €)

                                                 legend gold

Koud water eerste trap met ACD (sluit automatisch af bij afschroeven van de fles)

legend lx eerste trap

Legend LX Supreme ACD MBS (589 €)

legend tweede trap

Legend Supreme (559 €)

supreme

 

Core LX supreme 319 -339 € (zie verder onderaan voor meer uitleg)

BP Core Sup transp

los verkrijgbare DIN/INT beugel (48 €)

                  

DIN of beugel ( DIN 5/8″ of int. koppeling) ?

Wij hebben bij Aquasport na meer dan 50 jaar ervaring gekozen om standaard de DIN 300 bar aan te bieden. (natuurlijk zijn de INT (beugel) ook verkrijgbaar)

Waarom?

1) een DIN 300 past ook op een 200 bar fles (DIN 200 past NIET op een 300 bar fles)

2) vermits de “o” ring in de koppeling van de eerste trap zit kan deze er nooit uit springen

3) de DIN schroefdraad is ALTIJD 5/8″gas en de “int” koppelingen verschillen onderling nog al eens tussen de verschillende constructeurs afhankelijk van het gebruik van Engelse/Amerikaanse (” = inch ) of Europese ( mm) normen in het machineren waardoor  Europese automaten met beugel op een Amerikaanse fles, of andersom de “o” ring in de fles onverhoeds kan stuk knallen. Boven water is dat al gevaarlijk, maar onder water kan dit tot dodelijke ongevallen leiden.

4) ga je naar landen waar ze geen DIN koppelingen hebben (Amerika, Caraïben, sommige Aziatische landen) neem een losse DIN/INT beugel mee, probleem opgelost.

LEGEND GLACIA (559 €)

5569lpr(1)

slang glacia

glacia tweede trap

De naam “GLACIA” zegt alles. Alle Aqualung ontspanners bij AQUASPORT zijn “koud water” geschikt.Volgens de Europese norm wil dit zeggen “geschikt om in water beneden 10°C ” te duiken. (let wel, zonder dit symbool sneeuwvlok2 zijn het “warm water” ontspanners = boven 10°C).

Het groter aantal warmtewisselaar ribben aan de eerste en de tweede trap + aan de verbindingsslang maken van deze GLACIA de veiligste ontspanner ter wereld om “onder eis” te duiken.

De AQUASPORT suggestie

CORE LX SUPREME ACD  339 € (319 € zonder ACD)

Was vroeger de Titan LX Supreme maar i.p.v. 5 verschillende modellen waardoor je door het bos de bomen niet meer zag,nu nog maar 2 modellen, de koudwater (de enige op voorraad bij Aquasport) en de warm water versie (319 €)

HP Core Sup DinBP Core Sup

Zelfde eigenschappen als de LEGEND, koud water geschikt.(let op het icoontje)  sneeuwvlok2

 

De kleinste en lichtste ontspanner.

MICRON (380 €)

Aqualung-micron

Micron

Als je een vergelijk maakt met het aantal vrouwelijke duiksters in Japan ( 60%)en België (10%) en je weet dat ook in Japan de vrouwen de enigen zijn die kinderen baren (wat hier meestal als verontschuldiging wordt aangehaald) moet de oorzaak ergens anders gezocht worden.

Je kan Aqualung er niet van beschuldigen dat zij op het gebied van duikmateriaal er niet toe bijdragen om de vrouwelijke duiksters en terzelfder tijd ineens de jeugd te betrekken bij de nieuwe producten.

Zo nu ook weer met de nieuwe ademautomaat Micron. Een uiterst klein en licht ontspannertje met fancy kleuren, maar met de legendarische kwaliteiten van de Legend wat in – en uitademweerstand zowel als het luchtdebiet betreft.

Eindelijk dus ook een automaat die aan alle strenge eisen van de Europese normgeving voldoet, ook voor extreme duikomstandigheden en die ook tijdens het duiken in onze minder gunstige omstandigheden volledig ademcomfort garandeert.

aqualung-mistral-ontspanner

Mistral

 Je gelooft je eigen ogen niet.
Aqualung, het vroegere “La Spirotechnique” haalt een unieke stunt uit.
Zij brengen een nieuwe MISTRAL uit.

Voor duikers van de laatste 25 jaar zegt dat natuurlijk weinig of niets, maar al diegenen die langer duiken dan 25 jaar waren omzeggens verplicht daarmee te duiken. Er bestond gewoon niets beters toen.

De nostalgie er buiten gelaten, dat spul bevroor nooit! (kon ook moeilijk, want die gaf amper de helft van het debiet wat moderne ontspanners geven).
Waar is de tijd dat in het duikonderricht zwaar gehamerd werd geen inspanningen te doen onder water, anders ga je in de korste keren buiten adem (essouflement).
Dit had natuurlijk alles te maken met het beperkte luchtdebiet die de ontspanners van toen gaven.
Manometer kenden we niet, op de oude Mistral was niet eens een koppeling daarvoor voorzien. Dus we gebruikten een “reserve”. (dat spul werkte meer niet dan wel).
Eerlijkheidshalve moeten we erbij vermelden dat het hier over een moderne versie gaat en op uitzondering van de geribde slangen en de look, dit een heel ander toestel is.
Hij heeft de eigenschappen van een moderne ontspanner wat ademcomfort betreft en vermits het in plaats van een ééntraps, nu een tweetrapsontspanner is, kun je er ook manometers en overige LD. Slangen voor trimvest en octopus op aansluiten.

Er is één model dat gepersonaliseerd wordt (limited edition)
Die wordt dan geleverd in een prachtige houten kist met uw naam in gegraveerd.
Standaard kost die 650 € maar de gepersonaliseerde 900 €.
Veel geld, maar ik denk dat, als je een ouwe duiker een echt onvergetelijk cadeau wilt doen, (bv. voor zijn “lifetime achievement” in de club) is dit wel het geschikte kleinood.

mistral

2 instructrices die niet met de oude Mistral zijn opgeleid, met de nieuwe Mistral in Nemo 33

© Fr. Desmet