Zwemvliezen

 In hoofdzaak bestaan er 2 soorten vinnen.

De gesloten hiel vinnen worden gedragen op de blote voet en kunnen dus dienen voor zwembad en tropische zeeën als de watertemperatuur boven de 25 °C is.

Vinnen met open hiel en riempjes of veren zijn bedoeld om gebruikt te worden met botjes die op zich dan weer nodig zijn om je te beschermen tegen de koude. Met een duikbotje wordt uw voet al direct 2 maten groter afhankelijk van de dikte van het botje.

Hoewel vinnen dienen om je in ’t water gemakkelijk voort te bewegen moet je er wel degelijk rekening mee houden dat vinnen geen “vervang buitenboordmotortjes” zijn en die je dus  met uw eigen spierkracht moet kunnen bewegen.

Met eender welk soort vinnen moet je oefenen tot uw beenspieren het aankunnen voor je op vakantie vertrekt of je zou de tweede dag wel eens met stijve benen (spieren) geconfronteerd kunnen worden.

Het is zoals met fietsen, als je stopt met trappen val je om, als je stopt met “palmen” blijf je ter plaatse liggen (als er geen stroming staat)

Op vinnen loop je niet rond. Juist voor je te water gaat doe je ze aan en  uit het water doe je ze onmiddellijk uit.

(je herkent de poembakduiker/showman aan iemand die met zijn, liefst aangedamd masker, snorkel nog in de mond rondkwakkelt als een eend op de kant )

.

Open water vin

Zwemvinnen

zwembad/ gesloten hiel vin

superchannel geeljpg

 

© Fr. Desmet